Wild kids -en utförlig redogörelse.

(Nb. Detta inlägg är gårdagens inlägg men återigen var det något fel så att det gick inte att publicera igår.)
 
Kortfattat:
I lördags hade vi 8-årskalas med Wild Kids-tema. Det var mycket lyckat.
 
Här kommer den längre versionen:
Jag är mycket nöjd med inbjudningskorten, tycker själv att de satte standarden för kalaset och skapade förväntan hos barnen. Alla utom en i 8-åringens klass kom. Det var 12 barn inklusive födelsedagsbarnet.
 
Min sambo agerade lekledare, hade kakibyxor, visselpipa (25 kronor på Intersport), vandringsryggsäck och en stor vildmarkskniv fäst i bältet. Med 8-åringens hjälp hade vi kvällen innan delat in barnen i två lag, så jämna som möjligt.
 
Efter att barnen släppts av på mötesplatsen av sina föräldrar och presentöppningen var avklarad delades dom alltså in i lejonen och björnarna (gula/röda). Sedan gick dom iväg in i ”skogen”.
 
Uppgift 1: Laganda.
Barnen försågs med varsin stor tygbit, röd respektive gul (19kr/m på Ikea…), varsin tumstock, två saxar per lag och varsitt A3-ark med ett lejon respektive en björn, spritpennor och säkerhetsnålar. De fick också en tygremsa per lagmedlem. Uppgiften var att klippa ut lagets symbol, klippa ut en flagga 70x100cm och antingen rita av symbolen på tyget med pennorna eller fästa den med säkerhetsnålar på tyget. Båda lag var tvungna att klara denna uppgift då fick man 1 poäng. Man skulle också ta på sig sin lagfärg (tygremsan) antingen knyta den runt armen, låret eller som pannband. Om man klarade allt detta på under 7 minuter fick man bonusopäng (men det klarade ingen).
Sedan fick de hjälp att fästa sina flaggor med häftpistol på varsin 2,5m lång rundstav.
 
Uppgift 2: Samla bränsle.
Lagen fick 7 minuter på sig att på väg till lägret ta reda på vem som var längst i laget och skaffa minst 3 pinnar/stockar som var längre än den personen.
 
När dom kom fram till lägret hade vi lagt ut filtar och dukat fram så att dom fick varsin dricka och varsin liten chipspåse och hänga lite. De kunde lämna sina ryggsäckar och dom flesta tog av sig jackorna för vi hade ju strålande tur med vädret. Och så satte vi upp flaggorna vid lägret för att markerat lägerplatsen (fäste dem i soptumnnorna brevid grillplatsen med buntband).
 
Uppgift 3: Göra ved.
Utrustade med varsin såg (25kr/styck på Jula) skulle de dela sin tre pinnar i 3 delar så att vi kunde använda dem att göra en brasa av. Vi hade undertiden de chipsade sett till att deras pinnhög innehöll hyffsat likvärdiga pinnar. 2 av pinnarna kunde de bryta för hand med lite våld om dom tog i, den tredje var dom tvungna att såga. Detta skedde under övervakning och förmaning om att vara försiktiga såklart.
 
Sedan staplade dom veden brevid eldplatsen och barnen fick hejja på när vi (med hjälp av tidningspapper och tändvätska för att få det att flamma upp effektfullt direkt…) tände brasan.
 
Uppgift 4: Hämta vatten.
Om man har en brasa måste man ha vatten för att kunna släcka den. Så dom vandrade iväg till dammen och där placerades en stor hink till varje lag på lagom avstånd från vattnet och lagen fick två småhinkar var. Sedan tävling om vilket lag som först lunde fylla hinken. Om någon trillar i dammen är laget diskat!
 
Uppgift 5: Bära vattnet till lägret.
Bära stora vattenhinken till lägret, mest vatten kvar i hinken när ni kommer fram vinner. Maxtid 10 minuter.
 
Uppgift 6: Hämta ketchup och senap.
De skulle välja ut tre perosner i laget som var smidiga och snabba. Sedan bands dessa tre personer ihop i benen och så skulle de gå genom en ganska snårig dunge ihopbundna och mitt i dungen skulle rött lag hämta ketchupen och  gult lag senapen och så ta med det till lägret. De skulle också passera röda koner (49 kronor på biltema) och plocka med sig (för att tvinga dom in i snårigheterna). Övriga lagmedlemmar gick med och hejjade och hjälpte till att välja snabbaste vägen och plocka bort stora pinnar och böja undan kvistar som var i vägen.
 
Undertiden hade jag grillat korvar och plockat fram lite mer dricka och en stor hink med popkorn, så när de kom fram med ketchup och senap var det matpaus.
 
Uppgift 7: Hur mycket väger den?
De fick varsin petflaska fylld med vatten så att den vägde exakt 1500gram. Sedan hade de sju minuter på sig att hitta något som vägde lika mycket som den flaskan. Detta utfördes ju i anslutning till läggret så de kunde stojja lite fritt och äta mer korv.
 
Uppgift 8: Fånga ballong.
Varje lag skulle välja ut en som var bra på att kasta och en som var bra på att fånga.
Sedan fick de 20 fyllda vattenballonger per lag och så ställdes fångaren och lastaren upp på rätt så stort avstånd från varandra (markerat med koner). Efter ett tag fick dom byta kastare om dom ville (fångaren blev rätt blöt så vi valde att ha samma för att inte föer skulle bli blöta…). Avståndet var ganska bra avvägt, ena laget lyckades fånga två ballonger, andra laget inga men det var mycket stoj och skratt åt allat plask.
 
Uppgift 9 var rulla däcket (ett bildäck per lag skulle rullas upp för en backe, runda en kon och ner igen), men det hoppade vi över på grund av tidsbrist.
 
Sedan var det dags för tårta. Vi hade med oss kladdig chokladkaka, grädde på sprayburk, en drös jordgubbar, glass och chokladsås.
 
Och när dom började bli klara med tårtan hade vi prisutdelning. Vinnande laget fick skattkistan full med godispåsar. Förlorarna fick som tröstpris efter att avundsjuk sett på när vinnarlaget öppnade sin skattkista, sina godispåsar överräckta i en Icakasse.
 
Sedan var det dags att samla ihop sina saker och gå tillbaks till parkeringen för att möta föräldrarna. 
 
Även vi själva hade faktiskt rätt roligt undertiden, att det var strålande solsken hjälpte förstås till, men jag tror faktiskt att det hade fungerat bra även i lite sämre väder. Hade det regnat hade vi varit hemma hos oss istället och försökt genomföra några av uppgifterna ändå… I förhållande till utbytet var egentligen varken arbetsinsatsen eller utrustningslistan övermäktig och det mesta som behövdes var saker vi hade hemma eller ändå har användning för efteråt. Vi la ungefär sex timmar x 2 personer på inköp, förberedelser och packande, plus att vi var på plats i parken 1 timme innan det skulle börja och röjde och packade ihop oss i cirka en halvtimme -själva kalaset varade 2 1/2 timme. Hade kunnat vara 3 utan problem, man hade ju kunnat ha lite utrymme för fri lek… Och så var även 8-åringens mamma med på plats, och några vänner till oss tog 3-åringen på en tur i andra änden av parken så att hon inte skulle störa de stora barnen hela tiden, men ändå kunde vara med på grillning och tårta. Packningen? 6 blåa ikeapåsar fulla på vägen dit. Ungefär en ikeakasse var ”bra att ha saker” som vi aldrig behövde använda: kökshanddukar, grytlappar, extra bestik och köksgrejjer, sekatör, plåster, 2 ombyte ifall något barn skulle blöta/skita ner sig extremt, yxa, extra rep, tejp, silvertejp, toarulle, två fotbollar, papper och pennor…
För inspiration inför uppgifter rekommenderas Wild Kids, Fångarna på fortet, Robinson, Mästarnas mästare, osv…
Uppgifter vi had med länge på diskussionsstadiet men skippade: Lägga lappar i ballonger, blåsa upp dem och släppa ut dom och så skulle man fånga och samla lappar -på vissa fanns symbol=ponäng, på vissa inte.
Spotta gelégroda så långt som möjligt.
Lägga ”äckliga” saker i hinkar och så ska man med förbundna ögon gissa vad det är. (gelégrodor/-råttor, daggmaskar, havregryn och vatten m.m.
Smaka något med förbundna ögon och klädnypa för näsan och gissa vad det är.
m.m.
 
Sammantaget var det mycket lyckat, en av killarna sa ”Det här var det bästa födelsedagskalaset jag har varit på!” och det är ju bra betyg!
 

Annonser

3 reaktioner på ”Wild kids -en utförlig redogörelse.

  1. Åh vad jag är imponerad! Snygga inbjudningskort och imponerande upplägg! Tråkigt bara att vara barnet som ska ha kalaset helgen efter….

  2. Så kul med 10-årskalas!
    Jag har inga fler ”svårare” utmaningar på lager.
    Men tips är som sagt att titta på gamla avsnitt av wild kids, robinson och mästarnas mästare på Svt Play eller Youtube, finns massor av kul tävlingar att välja på!
    Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s